I vår graviditetskalender kan du lyssna på vad som händer under de olika graviditetsveckorna. Leg. Barnmorska Therese Sok läser upp texten.

Graviditetskalender att lyssna på

Här nedanför hittar du en graviditetskalender som du kan lyssna på i bilen, på bussen, när du promenerar eller vid andra tillfällen när det passar dig som bäst.

 

Gravid vecka 1-3

När du är gravid i vecka 1-3 vet du säkert inte ens om att du är gravid. Lyssna på avsnittet för att höra vad som händer med dig och din kropp under dessa veckor.

 

Gravid vecka 4

I graviditetsvecka 4 är fortfarande tidigt i graviditeten och barnet du bär på är endast två veckor gammalt. Barnet är nu mindre än 1 mm från huvud till stjärt.

 

Gravid vecka 5

Du har nu varit gravid i någon vecka och i graviditetsvecka 5 kan du mycket väl känna av graviditeten. Om du inte redan tagit ett graviditetstest så kan du nu göra det.

 

Rekommenderad kurs: Grattis du är gravid <-- läs mer om kursen genom att klicka på länken.

 

Gravid vecka 6

När du är gravid i vecka 6 är embryot fyra veckor gammalt och mäter 4-7 mm mellan huvud och stjärt. Livmodern är nu stor som en clementin.

 

Gravid vecka 7

I graviditetsvecka 7 utvecklas många livsviktiga organ, vilket gör det extra viktigt för den blivande mamman att tänka på vad hon äter och dricker. Fostret växer med cirka 1 mm per vecka men variationen kan vara stor.

 

Gravid vecka 8

Fostret växer i graviditetsvecka 8 snabbt och är redan stort som ett hallon. Fostret är cirka 1,5 cm långt och väger cirka 2 gram. Hjärtat slår nu dubbelt så fort som hos dig som är vuxen.

 

Gravid vecka 9

Leg. barnmorska Therese Sok berättar i detta avsnitt om vad som händer med dig och din kropp när du är gravid i vecka 9. Fostret är i graviditetsvecka 9 mellan 22-30 millimeter.

 

Gravid vecka 10

I graviditetsvecka 10 är livmodern stor som en apelsin och ligger dold i bäckenet. Ditt inskrivningssamtal hos barnmorskan bör precis ha varit eller kommer att ske den närmsta veckan.

 

Gravid vecka 11

I graviditetsvecka 11 är barnet 41 millimeter och väger cirka 7-8 gram. Barnet rör sig nu mycket, vilket man via ett ultraljud kan se. Som gravid så dröjer det dock ett tag tills du själv känner av rörelserna.

 

Gravid vecka 12

Barnet är nu cirka 6 cm långt mellan huvud och stjärt. Barnet ser redan ut som en liten människa även om det endast väger runt 15 gram. Den största risken för missfall är efter vecka 12 förbi.

 

Trimester 2 i graviditetskalendern

 

Gravid vecka 13

Alla organ är nu anlagda och har viss fungerande funktion. Det tar dock ett tag innan allt är redo för att klara av livet utanför mammans mage. Barnet är i vecka 13, 11 veckor gammalt och är ungefär 65-78 millimeter långt från huvud till stjärt.

 

Gravid vecka 14

Barnet kan när du är gravid i vecka 14 röra sig i vattnet och även göra sväljrörelser även om de sker reflexmässigt och inte viljemässigt. Redan nu är barnet runt 80 millimeter från huvud till stjärt och väger runt 25 gram.

 

Gravid vecka 15

I graviditetsvecka 15 kan du inte känna det, men fostret i magen sparkar och slår för fullt med både armar och ben. Barnet växer snabbt och väger knappt 100 gram. Fostrets längd är cirka 15 centimeter långt.

 

Gravid vecka 16

I graviditetsvecka 16 är barnet 108-116 millimeter långt mellan huvud och stjärt och väger drygt 100 gram. Snart är det säkert dags för ultraljud och då kan ni få se er lilla guldklimp för första gången. Barnets hud är nu täckt av ett fint fjunliknande hår som kallas för lanugohår.

 

Gravid vecka 17

Barnet är nu runt 11-12 centimeter från huvud till stjärt och kan väga upp till 150 gram. Huvudet är nu stort i förhållande till kroppen men det ser nu allt mer proportionerligt ut. Är du omföderska så kan du nu  i graviditetsvecka 17 känna barnet röra sig. Är det ditt första barn så kan det dröja ytterligare någon vecka.

 

Gravid vecka 18

När du är gravid i vecka 18 är barnet egentligen 16 veckor gammalt. Barnet är nu 12,5-14 centimeter långt och väger knappt 200 gram. Barnets nervsystem utvecklas snabbt i denna vecka och nerverna i barnets hjärna har nu ytterligare specialiserats sig på funktioner som tjänar känsel, smak, lukt, syn och hörsel.

 

Gravid vecka 19

Barnet är när du är gravid i vecka 19 ungefär 13-15 centimeter långt mellan huvud och stjärt och väger runt 250 gram. I vecka 19 brukar man kunna se barnets kön vid en ultraljudsundersökning. Mamman kan eventuellt börja få en mörkare hudrand från blygdbenet upp mot naveln, denna kallas ”linea nigra” och bleknar ofta bort efter graviditeten.

 

Gravid vecka 20

När du är gravid i vecka 20 så har normalt mer än hälften av graviditeten gått. Om barnet är en flicka så finns det redan runt 2 miljoner ägganlag i äggstockarna. Ditt barn växer fort, men det finns fortfarande gott om plats, vilket gör att barnet vrider sig och vänder sig som en riktig akrobat.

 

Gravid vecka 21

Ditt barn är i vecka 21 cirka 18 centimeter långt mellan huvud och stjärt. Mäter man hela barnets längd så är barnet nästa 27 centimeter långt. Vikten i vecka 21 ligger runt 350 gram. 

Du kan känna att du har ont i bäckenet, det kallas för bäckenuppluckring även kallat foglossning, det är normalt att man får det i femte eller sjätte månaden. När du är gravid samlar du även på dig vatten, så du kan känna dig svullen fram mot eftermiddagen och kvällen.

 

Gravid vecka 22

När du är gravid i vecka 22 så väger barnet i slutet av veckan runt 430 gram. Längden mellan huvud och stjärt är runt 19 centimeter och mätt från huvud till fot är barnet hela 27,8 centimeter. Barnet har nu bara 1 procents kroppsfett, men börjar nu lägga på sig mer fett för att dels ha en energireserv och dels för att kunna hålla värmen utanför magen.

 

Gravid vecka 23

I vecka 23 så är det inte ovanligt att det smärtar i sidan av magen, vilket kommer av att livmodersmuskeln töjer sig. Smärtan du känner bör försvinna efter att du har vilat. Nu börjar även sammandragningarna (förvärkar) bli påtagliga.

Barnet väger nu runt 0,5 kilo och är ungefär 20 centimeter mellan huvud och stjärt (28,9 mellan huvud och häl). Livmoderns mått är mellan 21-24 centimeter från pubisbenet och livmoderns topp. Graviddiabetes kan under den här perioden drabba den gravida kvinnan.

 

Gravid vecka 24

Det börjar i vecka 24 att bli allt trängre i magen, även om barnet kommer att växa till sig ännu mer under de kommande veckorna. Nu utvecklas snart barnets hjärna vilket gör det extra viktigt att undvika alkohol och rökning.

När du är gravid i vecka 24 väger barnet runt 600 gram och är 21 centimeter långt från huvud till stjärt (och 30 centimeter från huvud till häl).

 

Gravid vecka 25

Barnet väger i vecka 25 runt 660 gram och är 22 centimeter från huvud till stjärt och cirka 34,6 centimeter från huvud till häl. Livmoderns mått är mellan 23 och 26 cm. Längd- och viktmåtten som anges nu blir mer och mer osäkra. Barnet växer nu i sin egen takt och under den andra hälften av graviditeten spelar genetiken en allt större roll för tillväxttakten.

 

Gravid vecka 26

När du är gravid i vecka 26 väger barnet 760 gram och är cirka 23 centimeter från huvud till stjärt. Från huvud till häl är barnet nu hela 35,6 centimeter. 6 cm ovanför naveln kan du känna livmodern som är mellan 24 och 27 cm från blygdbenet till toppen.

I vecka 26 kan barnet sedan en tid tillbaka höra ljud och reagerar på höga ljud med högre puls. Inne i livmodern kan ljudnivån bli så hög som 80 decibel. Det är lika mycket som på en livligt trafikerad gata.

 

Gravid vecka 27

Du har nu ungefär ett kilo bebis i magen. I vecka 27 är andra tredjedelen av graviditeten snart förbi. Barnet lagrar allt mer fett, men huden är fortfarande för stor i förhållande till barnets kropp. Din mage blir allt större, men storleken skiljer sig åt från gravid till gravid. Storlek beror på faktorer som barnets tillväxt, din kroppsbyggnad och kroppsform, längd, vikt, eventuella tidigare graviditeter samt på hur mycket vätska din kropp lagrar för stunden.

 

Gravid vecka 28

När du är gravid i vecka 28 är barnet 37,6 centimeter långt från huvud till häl. Det väger drygt ett kilo. Livmoderns mått är mellan 26 och 29 cm. Livmodern är nu så pass stor att du kan känna ett tryck upp mot bröstkorgen. Detta kan ge en lätt obehagskänsla när de nedersta revbenen spänns ut.

 

Gravid vecka 29

När du är gravid i vecka 29 går viktökningen fort. Barnet är nu 38,6 centimeter från huvud till häl och väger runt 1,15 kilo. Vikten kan mycket väl öka med så mycket som 20% under veckan. Längden skiljer sig redan åt mellan olika barn.

 

Gravid vecka 30

I vecka 30 så är det inte långt kvar till förlossningen. Barnets tyngd gör att du nu måste tänka extra mycket på din hållning så att inte ryggen får en för stor påfrestning. En del barn börjar redan nu att lägga sig med huvudet i bäckeningången.

Din mage ökar i storlek, vilket är ett tydligt tecken på att det barnet blir allt större. När du är gravid i vecka 30 väger barnet 1,3 kilo och är 39,9 centimeter långt.

 

Gravid vecka 31

I vecka 31 är barnet inne i en tillväxtfas där det snabbt ökar i vikt. Barnet väger nu ungefär 1,5 kilo och är runt 41 centimeter långt mellan huvud och häl. Det blir mindre och mindre plats i din livmoder. Det kan nu vara svårt att hitta en bra sovställning på grund av den stora gravidmagen.

 

Gravid vecka 32

När du är gravid i vecka 32 så är ditt barn nästan redo för din stora debut. Han eller hon ska bara öva, öva och öva, på de kunskaper som barnet behöver utanför livmodern. Det tränas på att svälja, sparka och suga.

I graviditetsvecka 32 är barnet runt 42 centimeter långt mellan huvud och häl och väger ungefär 1,7 kg. Kanske förvånas du över hur stor din mage har blivit? Den kommer att bli ännu större! Livmoderns mått är ungefär 30 till 32 cm.

 

Gravid vecka 33

I graviditetsvecka 33 är magen stor, men det är bra att ändå hålla igång musklerna så gott det går. Promenader, simning och yoga för gravida är normalt bra träning.

Barnet är i vecka 33 drygt 43 centimeter långt mellan huvud och häl och väger så mycket som 1,9 kilo. Barnet ökar med runt 200 gram i veckan ända fram till förlossningen. Måttet på din livmoder är nu 30 till 33 cm. Men det kan vara olika, huvudsaken är att din egen kurva växer som den ska.

 

Gravid vecka 34

Barnet är i graviditetsvecka 34 ungefär 45 centimeter långt mellan huvud och häl och väger drygt 2,1 kilo. Livmoderns mått är från blygdbenet till toppen ca 32 till 34 cm.

När du är gravid i vecka 34 väger barnet mer än 2 kilo! Det är en bit kvar tills barnet är fullvuxet, men nu går det fort. Förvärkarna har nu sannolikt satt igång. Än är de inte fullt så intensiva som de kommer att bli längre fram. Nu känns de mer som vanlig mensvärk.

 

Gravid vecka 35

Barnet fortsätter att snabbt öka i vikt under vecka 35. Den blivande modern har sannolikt on i ryggen eller bäckenet under den här perioden. Barnet har väldigt lite utrymme att röra sig på och fyller nu ut nästan hela livmodern.

I vecka 35 är barnet runt 46 centimeter mellan huvud och häl och väger runt 2,4 kilo. Livmodern kan kännas ungefär 15 centimeter ovanför naveln och livmodern är ungefär 35 centimeter lång.

 

Gravid vecka 36

När du är gravid i vecka 36 så har du säkert svårt att äta en normal portion mat. Ryggen värker, du känner dig trött och kroppen börjar bli väldigt tung. Ditt barn växer snabbt och lagrar fett inför livet utanför livmodern.

När du är gravid i vecka 36 är barnet runt 47 centimeter mellan huvud och häl och väger hela 2,6 kilo. Din mage mäter nu mellan 32 och 35 cm. Nu står magen som högst, livmodern känns säkert ända upp i revbenen, men kommer snart att sjunka för varje dag som går.

 

Gravid vecka 37

I vecka 37 är förlossningen nära och det är vanligt att du känner av förvärkar. Barnets lungor är nu mogna nog för att klara ett liv utanför livmodern. Barnet ska fortfarande växa en del, men på många sätt är barnet färdigutvecklat.

När du är gravid i vecka 37 så är barnet nästan 49 centimeter långt mellan huvud och häl och väger drygt 2,8 kilo. Livmoderns mått kan variera mer nu när barnet sjunker ner mer och mer. Det kan vara mindre än tidigare, samma som förra veckan eller om du är förstföderska något mer, runt 33 till 36 centimeter.

 

Gravid vecka 38

I graviditetsvecka 38 så är det bara finjusteringar i barnets utveckling som är kvar att utföra i detta kroppens mästerverk. I vecka 38 så är fullt möjligt att förlossningen sätter igång, men bästa platsen för barnet är fortfarande inne i livmodern.

Barnet är i vecka 38 inte så litet längre. När du är gravid i vecka 38 så väger barnet runt 3 kilogram och är nästan 50 centimeter mellan huvud och häl. Din livmoder är ca 34 till 36 cm.

 

Gravid vecka 39

När du är gravid i vecka 39 så kan det vara dags för sista besöket hos barnmorskan innan det är dags för förlossningen. Många gravida känner sig nu tunga i kroppen och tröttheten är påtaglig. Barnet känner också av att förlossningen närmar sig och samlar nu på sig så mycket energi som möjligt.

När du är gravid i vecka 39 så rör sig barnets lungor väldigt rytmiskt och gör mellan 35-45 andningsrörelser varje minut. Hjärtat och levern laddar upp med näring som bebisen kan använda framförallt vid syrebrist under förlossningen. Denna uppladdning ska även fungera som en reservdepå de första dygnen innan produktionen av bröstmjölk kommit igång på riktigt.

 

Gravid vecka 40

I vecka 40 så har en del redan fött barn, andra får vänta ett tag till. I graviditetsvecka 40 är kroppen tung och många gravida funderar på om det inte går att sätta igång förlossningen genom att gå i trappor eller genom att putsa fönster. Förlossningen kan dock inte tvingas igång, utan det tar den tid det tar.

I vecka 40 känner du säkert att det är dags att föda, men du anses inte vara överburen förrän efter vecka 42. Även om din barnmorska sagt en specifik dag så har ditt barn tyvärr inte sett denna markering i kalendern. Barnet följer istället sin egen kalender och kommer ut när det känner sig redo.

 

Gravid vecka 41

Om du inte fött än i vecka 41 så har ditt barn valt en sen utcheckning. För en förstföderska så är detta snarare regel än undantag, så det är inget att oroa sig för.

Tiden är inne för den stora dagen och din kropp är mer redo än någonsin. Något där inne kräver dock ytterligare en tid för att känna att det är dags. För vissa kan väntan efter det beräknade förlossningsdatumet vara otroligt frustrerande.

 

Gravid vecka 42

Du har gått över tiden, s.k. överburen, efter vecka 42. Vanligast är det att förstföderskor går över tiden. Man vet inte varför det blir vanligare att man går över tiden, men det finns flera faktorer som spelar in.

Trots att du får ett beräknat förlossningsdatum hos barnmorskan så är det väldigt få som föds på just denna dag. Hela 70% av alla barn föds efter detta datum. Det sägs att ungefär 5% av alla gravida föder på just det beräknade förlossningsdatumet.

 

Graviditetskalender podcast

Denna graviditetskalender är släppt som podcast och finns tillgänglig där poddar finns. Lyssna gärna på avsnitten på din mobiltelefon via de appar du normalt använder för att lyssna på podd. Du hittar oss enklast genom att söka på Föräldrautbildning.se.

Profylaxkurs online

Kursen lämpar sig bäst när du är gravid i vecka 20-35.

Grattis du är gravid

Kursen lämpar sig bäst när du är gravid i vecka 1-10.

Amningskurs

Kursen lämpar sig bäst i slutet av graviditeten eller i början av din amningsperiod.

Graviditetsbesvär

Kursen lämpar sig bäst i vecka 20-40.