Graviditetsbesvär under trimester två och tre

Lindra dina graviditetsbesvär

I början av graviditeten märker du av besvär såsom illamående, trötthet, humörsvängningar och ömma bröst. Har du gått kursen “Grattis du är gravid – vad händer nu?” så har du där fått information om hur dessa påverkar kroppen och hur du kan göra för att lindra dessa besvär. För de flesta så försvinner eller åtminstone minskar dessa besvär efter den första trimestern. Under den andra trimesterns första del, mår många gravida relativt bra, medans mot slutet uppkommer nya besvär som får många gravida att må sämre igen. Det finns också de som har bestående besvär under hela graviditeten.

precis gravid

I denna kurs fokuserar vi på de besvär som drabbar dig som är gravid under den senare hälften av graviditeten. En graviditet påverkar kroppen på många olika sätt och yttrar sig i flertalet besvär. Ofta beror besvären under graviditeten på hormonella förändringar eller på att din kropp växer och förbereder sig för förlossningen. Några av de fysiska besvär som många kvinnor upplever är foglossning och ryggont. Andra till synes små besvär, men som kan orsaka enorm frustration, är nästäppa, halsbränna, svullna händer och fötter, åderbråck, hemorrojder, och många fler.

De besvär eller symptom du upplever kan mycket väl variera från tid till annan, så du ska inte bli förvånad om vissa symptom kommer och går. I denna kurs pratar vi dels om varför dessa besvär drabbar dig, men framför allt fokuserar vi på vad du kan göra för att undvika eller lindra besvären.

Vi har intervjuat läkare Britt Friberg för att gå igenom de vanligaste frågorna kring graviditetsbesvär för att få svar på vad man kan göra för att underlätta vardagen.